Caroline

Fasolia, en gryta på vita bönor

Publicerad 2012-02-10 22:32:03 i Recept Mat,

Vita bönor är rika på fibrer, protein och mineraler. De har en mild smak och passar i grytor, sopor och sallader. Jag kan försäkra er om att den här grytan smaker något helt annat än vita bönor på burk med tomatsås. Jag brukar använda torkade vita bönor, jag tycker det är godare. Man kan även använda färdigkokta men då ska de inte koka så länge, de blir mosade då. Servera gärna med ris. Till 4 portioner behövs det:

Vi har fått besök av min mans släkt från Iran och vi ska äta Fasolia.


ungefär 5 dl torkade vita bönor
6 kycklinglår
7 msk olja
1 dl tomatpuré
2 msk salt
1 msk chilipeppar, gärna stark
2 tsk svartpeppar
2 msk citronsaft
10 vitlöksklyftor
2 finhackade gula lökar
3 l vatten

(mängden på ingridienser är en smaksak, prova dig fram. Du kan även byta ut kycklingen mot nötkött, du kan även använda buljongtärning, men är helt ok utan också. Om du gör grytan med kyckling kan du steka dem försig själva efter kokningen och servera dem separat. se bild ovan.)

Gör så här:
Blötlägg bönorna i vatten med lite salt över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en gryta tillsammans med ca 1 liter vatten och koka på svagvärme tills bönorna är mjuka. Sila bort vattnet.

Värm 2 liter vatten och koka kycklingen i ca 30 minuter. Ta bort skum och annat som kommer upp till ytan. Spara buljongen. Värm oljan och stek kycklingen och löken under omrörning. När kycklingen fått en fin stekytan tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek. Tillsätt bönor, salt, vitlöksklyftor, citronsaft och kycklingbuljong. Låt sjuda under lock i ca 20-25 minuter. Ju längre desto godare gryta! :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela