Caroline

Kurdiskt ris, och festris

Publicerad 2012-02-10 23:02:24 i Recept Mat,

Kurdiskt ris är det godaste av ris jag ätit, konsistensen har lite tuggmotstånd men ändå mjukt. Det görs på olika sätt beroende på var någonstans i Irak(kurdistan) du bor. Såhär gör jag:

Mät upp mängden ris du behöver, tvätta och blötlägg det i ca 10 min.

Häll lagom med olja i botten av en kastrull, värm upp tills att det blir riktigt hett och du kan nu välja att lägga i en typ av nudelpasta(eller utesluta, den är mycket tunn, bryt till lagom långa och stek i oljan tills dom är ljusbruna (OBS. det går snabbt!)

Häll bort vattnet från riset och häll i riset i kastrullen tillsammans med oljan och pastan.  Låt de fräsa lite. Tillsätt salt.

Häll på lika mycket vatten som uppmätt ris och låt det koka utan lock på högvärme tills att vattnet försvinner. rör om då o då men va försiktigt mot slutet.

Sänk nu plattan till det lägsta. Sätt på lock och se till att det är riktigt tätt, du kan använta t.ex en påse emellan kastrullen och locket. Jag brukar använda en kökshanduk. Låt stå i ca 15-30 min.


Den här videon har jag lånat ifrån Youtube, och det är en annan variant än min. Tror att detta sätt utförs mer av kurder från den turkiska delen.

Om du vill lyxa till det!
Festris.

Det blir festligt tack vare kombinationen av söta russin och knapriga mandlar. För 4 portioner behöver du:



5 dl basmatiris
7 dl kyckling- eller köttbuljong (eller 5 dl vatten)
6 msk olja
2 tsk salt
Garnering:
100 g skållad, delad mandel(eller pinjenötter)
100 g russin
3 msk olja

Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 10 minuter. Häll bort blötläggningsvattnet. Värm oljan. Stek riset lite lätt tillsammans med salt. Tillsätt buljong. Koka upp och låt sjuda tills vätskan har kokat bort. Rör om och sänk temperaturen till den lägsta. Låt stå ett tag, ca 30 minuter.
Granering: Värm oljan. Häll i mandel (eller pinjenötter) och bryn under omrörning tills de får gyllenbrun färg. Sänk temperaturen. Tillsätt russin och rör om.
Lägg upp riset och häll på garneringen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela