Caroline

Biryani - Ris med Kyckling

Publicerad 2012-03-11 14:56:24 i Recept Mat,

Hej på Er! Jag hoppas ni haft en trevlig helg och att ni har en lugn skön söndag! :-)



Jag tänkte idag dela med mig av Biryani och den här rätten är verkligen god! Det finns många sätt att göra den på men här är mitt recept grundat på egna smakupplevelser.
Biryani är en risrätt och är känd i de flesta länder i Asien men i Irak lagas det mest i norr bland kurder. Oftast vid festliga tillfällen eller speciella högtider.

Till 2-4 portioner behöver du:

• 2 koppar ris
• 2 koppar vatten
• 300 g kycklingfilé (eller så mycket du vill ha)
• 3 msk olja eller 30g margarin
• 1 tsk salt
• 1/2 tsk svartpeppar
• 30 g russin
• 1/2 tsk kanel
• 40 g mandel
• 1/2 tsk kardemumma
• 1/2 tsk gurkmeja
• 1/2 tsk  chilipulver (för mer smak)
(Du kan även tillsätta potatis (bitar) och en speciell krydda som heter just biryani krydda.)

Skölj riset och låt det stå i vatten i 30 minuter. Skålla mandeln och skala den. Hetta upp oljan eller smält margarinet i en gryta. Skär köttet i stora tärningar och stek dem. Tillsätt vattnet tillsammans med kryddorna. När vattnet kokar tillsätts riset och de övriga ingredienserna. Låt allt koka i 5 minuter. Rör om några gånger. Sänk värmen och låt sjuda med locket på tills riset är färdigt i ca 20 minuter.

Smaklig måltid! :-D

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela